Waarom Bamboe?

Bamboe: het nieuwe katoen

Bamboe kom je op allerlei plekken tegen; maar misschien wist je nog niet dat er ook kleding en textiel van gemaakt kan worden. Doordat bamboe erg duurzaam is en veel voordelen heeft ten opzichte van andere materialen, wordt het ook wel het ‘katoen van de toekomst’ genoemd. We leggen je graag uit waarom!

Duurzaam & Verantwoord

Bamboe is om verschillende redenen een duurzame optie. Ten eerste is bamboe van nature heel erg goed bestand tegen bacteriën, waardoor er in tegenstelling tot katoen geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld pesticiden nodig zijn. Het voordeel hiervan is dat er dus geen bestrijdingsmiddelen in de vezels van de kleding komt.

Ook is er voor het verbouwen van bamboe geen extra besproeiing nodig. Bamboe groeit gewoon door of er nu veel of weinig regen valt; oogsten mislukken dus niet.

Een derde voordeel is dat bamboe veel CO2 opneemt; tot wel 30% meer dan andere bomen!

Bamboe groeit na het kappen gewoon weer opnieuw aan, en bovendien heel erg snel. Er hoeven dus geen bossen gekapt te worden om ruimte te creëren voor plantages.

Ultiem Comfort

Bamboevezels zijn zijdezacht, waardoor het dragen van bamboekleding écht comfortabel is. Bovendien voelt bamboe heel prettig op de gevoelige huid, ook bij bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Diabetici hebben veel baat bij bamboe sokken omdat de sokken wel tot 4x meer vocht opnemen dan katoen. De voeten blijven hierdoor droger en er is minder kans op wondjes.

Bamboevezels hebben nog een aantal andere voordelen. Door de open structuur verdampt transpiratie bijvoorbeeld heel snel, waardoor het textiel veel langer fris blijft. Bovendien neemt bamboe géén geurtjes aan! Je kunt de kleding dan ook meerdere dagen achtereen aan hebben en je hoeft het minder vaak te wassen.

Kleding van bamboe is het hele jaar door prettig om te dragen; in de winter is het lekker warm, in de zomer is het heerlijk ademend! Daar komt bij dat de vezels schadelijke UV-stralingen tegenhouden.
Onze conclusie; Bamboe is verslavend! Als je het éénmaal hebt gevoeld, wil je niet anders meer!

Wist je dat…

  • … Bamboe geen hout is, maar een grassoort?
  • … Bamboe wel 30 meter hoog kan worden?
  • … Sommige soorten bamboe bijna 1 meter per dag kunnen groeien?
  • … Bamboe één van de beste middelen tegen erosie is?
  • … Veel insecten en vogels erg vaak in bamboe te vinden zijn?
  • … Er meer dan 1500 soorten bamboe zijn?
  • … Sommige soorten bamboe ook eetbaar zijn?
  • … De bamboe welke gebruikt wordt voor kleding, niet door pandaberen gegeten wordt?
bamboe